Solbadning


I vor tid har vi mange soldyrkere, og de tror ofte, at soltilbedelse er noget relativt nyt – men så må man være født omkring 2000 år for sent. De gamle grækere havde deres solkultur, og romerne kaldte deres solterrasse for solarium . Det var først langt senere i historien, at vi i Norden begyndte at vise en tilsvarende interesse for solen. Vore forfædre var ikke interesseret i at blive solbrændte. Den lyse hud stod for renhed.
I dag kan det at være brun have stor betydning i vort samfund. Mange vil gerne have en pæn, brun hud, mange kan lide at tage solbad – de føler at sollyset og varmen er godt for dem, de er mere tilfredse med sig selv og bliver ofte psykisk sundere. Det er derfor blevet et godt tegn på, at man er sund og rask. Undersøgelser har endvidere vist, at sollyset forbedre visse ting i os, f.eks. blodcirkulationen, stofskiftet og immunforsvaret bliver stimuleret, samt visse hudsygdomme kan behandles med sollys.
Uheldigvis lever vi et sted, hvor det ofte er svært at blive pæn brun under normale forhold. Skyer, luftfugtighed, forureningspartikler og vinter sætter en begrænsning.